Remus Gugu: ”Yoga elimina toate temerile, care sunt, de obicei, fictiuni ale mintii ”

Ce inseamna Yoga, de ce o sa practicam si ce beneficii ne aduce? Adrian Remus Gugu, instructor la scoala Yoga Romania, ne-a vorbit despre fenomenul yoga din zilele noastre, despre yoga traditionala, dar si despre tipologia cursantilor sai.

 

Cine este Remus Gugu?

Remus Gugu nu este definit de locul nasterii, de anul nasterii, de locul unde traieste, de nationalitate, de cariera.

Remus Gugu a ales sa studieze, sa predea, sa experimenteze in fiecare moment stiinta relaxarii totale si asta il defineste in acest moment.

Care a fost momentul in care ai vrut sa te cunosti si ai inceput sa te descoperi?

Cred ca nu a fost un moment anume, ci a fost o preocupare permanenta si este o preocupare permanenta pentru ca suntem intr-o continua transformare.

Insa daca este sa vorbesc despre un moment anume al deciziei de a invata si preda Yoga Traditioanala, este momentul in care am intalnit legatura savantului Mircea Eliade cu Yoga Traditionala, adica acum un an (2017).

Yoga ti-a schimbat modul de viata ? Daca da, in ce sens ?

Yoga mi-a schimbat modul in care ma raportez la tot ce se intampla in viata mea. Si ma refer aici la modul in care ma raportez la oameni, la animale, la plante, la tot ce ma inconjoara. Prin Yoga mi-am activat o fluiditate, care ma ajuta sa traiesc avand incredere intuitiv in corpul si in mintea mea, in Univers in general.

Este Yoga pentru oricine ? Care sunt beneficiile acestei practici pe termen lung ?

Yoga chiar este o practica pentru oricine, deoarece foloseste doar sistemul corporal (fizic, psihic si spirit) in resetarea organismului uman. Iar organismul uman functioneaza pe aceleasi principii la orice om.

In principal, Yoga este un antidot perfect pentru atrofie.  Atrofiile au un aspect intern si unul extern. Pe masura ce imbatranim, ne pierdem eficienta organelor si a sistemelor corporale precum scheletul osos, muschii, articulatiile etc.

Practica āsanelor din Yoga Traditionala reduce atrofia la toate aceste niveluri.

Unele pierderi musculare nu mai pot fi remediate total, asa ca este important sa avem o disciplina care sa ne permita sa preintampinam astfel de probleme si sa ne ajustam organismul catre o eficienta maxima.

Ca sa dau un exemplu, practicarea regulata a seriei noastre de āsane elimina calcificarea corpului.

Calcificarea regiunii lombare sacre distruge sanatatea acelei regiuni.

Aceasta este principala cauza a problemelor de spate pentru multi oameni care se limiteaza la o viata sedentara.

Cand ne este redusa mobilitatea regiunii sacrale a coloanei vertebrale, suntem fortati sa pierdem sanatatea acelei regiuni a coloanei.

Calcifierea reduce si hranirea ligamentelor si a tendoanelor, pe termen lung.

Cu cat inaintam in varsta, cu atat mai greu este sa redobandim sanatatea zonei sacrale afectate.

O alta zona cu potential de risc este zona cervicala (gatul), care sufera acelasi proces de risipa musculara sau atrofie, daca nu avem un sistem de intretinere care sa se ocupe de sanatatea noastra pe termen lung.

In Yoga, sintagma termen lung nu inseamna altceva decat calitatea vietii.

Pentru unii, Yoga inseamna doar exercitiu fizic. Ce este, in esenta, Yoga ? Se poate numi drum catre noi insine ?

In cartile sale „Tao Fizica” (Tao Physics) si The Turning Point, doctorul Fritjof Capra a explicat foarte clar ca prin atitudinea noastra reductionista din ultimele cateva secole ne-am pierdut, de fapt, simtul organic despre noi insine.

Astfel, am ajuns sa ne raportam la corpul nostru ca la un obiect.

Am esuat chiar in a ne recunoaste corpul ca pe un sistem organic. Odata ce intelegem ca si corpul este un sistem organic, viu, complet si integrat, nu vom mai diviza organimsul, asa cum au facut-o generatiile trecute, in minte, trup etc. In felul yoghin sau complet de a ne privi, vom intelege ca exista aspecte si procese ale unui sistem organic total. Deci yoghinii autentici nu isi privesc trupul ca pe un aspect separat de minte. Pana nu intelegem ce inseamna, de fapt „noi insine”, nu putem vorbi de niciun drum, de nicio cale…

Yoga, mot-a-mot, inseamna uniune (din sanscrita, verbul yuj).

Yoga este, in esenta, procesul de optimizare al fiintei noastre, al intregului nostru sistem organic.

Practica Yoga ne asigura o eficienta totala in viata si ergonomie.

Ea ne invata sa facem fata mediului si, prin urmare, sa avem o experienta semnificativa a vietii pe aceasta planeta.

Yoga elimina toate temerile, care sunt, de obicei, fictiuni ale mintii. Scapand de temeri si angoase, ne putem bucura de realitatea vietii. Abia atunci devina Yoga o cale spre adevaratul tau sine.

Yoga a inceput sa castige cat mai multa popularitate in Romania. Ce parere ai, Yoga devine un fel de must-have ?

Yoga ne scapa de probleme precum o simpla anxietate, pana la nevroze complexe. De asemenea, ea elimina ceea ce numim, in mod conventional, boala – pentru yoghini, asta inseamna doar dereglari psiho-somatice.

Dereglarile psiho-somatice sunt probleme psihologice care ajung sa creeze dezechilibru in trup.

In limbaj comun, vom spune ca ne-am imbolnavit, ca suferim de o maladiemal, adica rau, deci s-a produs un rau undeva.

Rau nu inseamna decat disfunctionalitate.

Yoga nu va muri niciodata, pentru ca Yoga este o stiinta milenara. Ea va ramane pe pamant, ea exista de peste 5000 sau 7000 de ani. Yoga este un must-have sau mai bine zis un must-do, daca vrei sa te bucuri de o viata de calitate. Cu cat dezechibrele din viata noastra vor fi mai acute, cu atat nevoia pentru practica Yoga va spori. Pentru ca se vede clar ca, de multe ori, medicina vestica nu ofera solutii, ci mai degraba trateaza simptome.

Cat de important este stilul de viata in practica Yoga ? Este obligatoriu sa adopti un stil de viata sanatos ?

In epoca moderna, am pierdut atentia asupra vietii si asupra stilului de viata. Ne petrecem foarte mult timp urmarind visuri ale unei societati consumeriste. Yoga ne formeaza cultura esentiala a vietii, adica intretinerea corpului prin dus, masaj, nutritie, āsane, o filozofie a iubirii si a libertatii etc. Astfel, ajungem sa ne bucuram cu adevarat de stiinta Yoga si sa ne formam o disciplina si o cultura a sinelui nostru.

Cu alte cuvinte, ajungem sa eliminam experientele negative si sa traim eficient. Nu este nevoie sa avem deja un stil de viata sanatos atunci cand ne apucam de Yoga.  Pentru ca, practicand in mod regulat Yoga, vom ajunge sa avem un trup sanatos.

Asta ne va face sa traim emotii mai bune, mai elevate, ceea ce duce la o minte relaxata, linistita, care ne va scapa de toate dezechilibrele negative. Yoga produce vindecarea, adica resetarea, nu noi vindecam Yoga. Asa ca poti veni la Yoga oricand, oricat de dezechilinbrat sau suferind ai fi!

Ce calitati crezi ca trebuie sa aiba un cursant de Yoga pentru a evolua in practica sa ?

Pentru a evolua in practica Yoga, un cursant trebuie doar sa vina la cursuri 🙂 Pare foarte usor, nu-i asa? Dar implica o anumita disciplina si mai ales, dragoste de sine. Prezenta regulata la cursurile scolii Yoga Romania este singura calitate de care are nevoie un cursant. E tot ce ai nevoie: sa vii, sa te bucuri, si sa fii parte a comunitatii noastre. Pur si simplu vino si relaxeaza-te! Simte-te bine!

Unde te gasesc cei care simt chemarea ?

Ma gasiti predand cu multa dragoste la Yoga Romania, o scoala autentica de Yoga, infiintata in memoria lui Mircea Eliade, in 2017. Scoala este o filiala a ashramului Shri Kali din India. Momentan, suntem singurii din tara care predam sistemului profesorului nostru, speram sa ni se mai alature si altii.

Vreau sa se inteleaga ca niciunul din prefesorii scolii Yoga Romania nu a intervenit in niciun fel asupra seriei āsanelor sau asupra filozofiei. Repetam exact ceea ce am invatat, pentru ca Yoga este o stiinta exacta, atemporala.

Ii port o mare recunostinta Maestrului meu din India, Shri Bhagavan Shanmugham Anantha Natha, care mi-a deschis calea catre aceasta cunoastere imuabila.

Le recomand celor ce ne citesc sa ii descopere prelegerile, Bhagavan este un emerit al Yogai, al Vedelor, al Ayurvedei etc.

Ce planuri ai pentru viitorul carierei tale si pentru dezvoltarea brandului personal ?

Nu cred in conceptul de cariera, asa cum il intelege lumea astazi. Cred in fiinta umana, ca expresie perfecta a Universului. Deci cred in potentialul infinit pe care orice om il are – catre asta ma indrept. Legat de brand-ul personal, aceasta idee este foarte straina de Yoga. Cu cat mai personalizati suntem, cu atat mai narcisisti devenim. Mai extremist-nationalisti, mai fanatici in religie, mai rasisti, mai sexisti, mai misogini sau mai feministi etc. Adica mai egocentristi.

Nu exista asa ceva in Yoga.

Yoga este despre a te regasi pe tine in tot si in toti din jurul tau.

Yoga este despre a renunta la judecati de valoare, la comparatii.

Yoga este despre o lume non-competitiva…

Ba mai mult, Yoga ne ajuta sa scapam de aceste fictiuni ale mintii, sa ne eliberam.

Si sa nu uitam ca Yoga este o stiinta milenara, a intregii umanitati.

Ea nu este a mea, nu eu am inventat Yoga. Nici profesorul meu din India, nici profesorii lui etc.

Yoga este dedusa din Vede, din Upanisade, din Agame. Nu e nimic personal in Yoga, ci totul este UNIVERSAL – al tuturor oamenilor si pentru toti oamenii.

 

Photo credit by Cristian Dobre

Related Posts

No Comments

Leave a Reply