Once upon a time in Transylvania by LILIAC

Arta vinului si povestile producatorilor de vin sunt subiecte savuroase pentru orice curios. Asa ca am sa va povestesc despre calatoria noastra pe drumul vinului la Crama LILIAC. Se spune ca Transilvania este taramul legendelor vii si dealungul istoriei s-au spus nenumarate povesti chiar despre vinurile din aceasta regiune.

Crama LILIAC este o crama boutique, situata in inima Transilvaniei, satul Batos din Judetul Mures – o regiune cu o bogata traditie in cultivarea vitei de vie.

Am inceput calatoria cu partenerii de drum BMW Romania, prima noastra oprire fiind la Biserica Fortificata din Comuna Bunesti, ce dateaza din 1356. Enoriasii ne-au intampinat cu o masa traditional romaneasca in curtea bisericii unde am stat la povesti despre istoria locului si a locuitorilor comunei Bunesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am continuat calatoria spre Targu Mures unde am avut ocazia sa descoperim si sa poposim la unul dintre cele mai premiate si apreciate hoteluri din Romania – PRIVO HOTEL. Iar seara am incheiat-o la o cina intre prieteni la Castel Haller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  doua zi am ajuns in podgoriile LILIAC in Lechinta – Zona vitivinicola ce apare inregistrata in documente din secolul al XII-lea, cu mentionari inca de pe vremea Saxonilor. Aceasta se intinde intre nord pana la orasul Bistrita, iar in sud pana la orasul Reghin. Este o zona unde se pastreaza multe traditii romanesti, dar se poate regasi si influenta saxonilor si a maghiarilor. De aici am ajuns in incinta cramei unde echipa LILIAC ne-au prezentat crama si ne-au povestit despre procesul de vinificatie, de la cules pana la imbuteliere.

Aici sunt create vinuri autohtone, care cuceresc prin rafinament si complexitate, iar pe langa strugurii romanesti, culesi cu migala si dragoste, se regaseste si un procent semnificativ de experienta austriaca. In fiecare sticla de vin liliac, exista o poveste si un gust incredibil pe punctul de a fi descoperite.

Printre strugurii cultivati se regasesc cele mai cunoscute soiuri romanesti cum ar fi Feteasca Regala, Feteasca Alba si Feteasca Neagra, dar și soiuri internationale cum ar fi Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Neuburger, Gewurztraminer, Muscat, Merlot si Pinot Noir. LILIAC reinvie traditia seculara pe care Transilvania o are in viticultura iar tehnica de ultima generatie vine in completarea artei oferite de oenologi recunoscuti ca Laurent Dubreuil.

De la crama, am continuat drumul spre LILIAC LODGE, pentru o bine meritata pauza de vin! Am avut parte de o degustare a celor mai apreciate vinuri LILIAC sustinut de oenologul Laurent Dubreuil.

„Lumea vinului e absolut magica. Cu atât mai mult cu cat succesul unui vin tine mult de expertiza si experienta, un procent major se datoreaza si naturii. Ea poate face si desface, poate decide parcursul unui vin si schimbarea lui de la un an la altul. Ea te provoaca sa fii mereu in alerta, sa inovezi, sa gasesti solutii si sa-ti surprinzi clientii cu vinuri excelente. Intr-un timp scurt, vinurile noastre au creat o comunitate de oameni pasionati, cunoscatori si mereu dornici sa afle mai multe despre vinurile LILIAC. Este imbucurator sa vezi cum oamenii care ne iubesc vinurile devin ambasadori ai brandului intr-un mod natural, cum le recomanda si le povestesc mai departe. Deși avem o echipa restransa, dar foarte entuziasta, reușim sa ne bucurăm de o expansiune sanatoasa si o notorietate care ne duce tot mai mult faima atat in tara,cat si peste hotare.” ne-a povestit Miron Radic, CEO amb Wine Company.

Am inceput prin a degusta primul vin spumant din portofoliu, Sparkling by LILIAC, produs dupa methode champagnaise, din Feteasca Alba si Chardonnay, pe care il gasiti doar in magazine specializate si cateva restaurante in Bucuresti si in tara. In 2019 Crama LILIAC a avut parte de cateva premiere: prima recolta a soiului Neuburger, un soi de struguri vechi de vita de vie nobila cu origini in Austria. LILIAC este printre putinele crame din Romania care cultiva acest soi in prezent. Iar tot in acest an, din experienta echipei si natura mereu surprinzatoare, s-a nascut noua eticheta de vin…Unexpected.

Printre vinurile mele preferate se numara: Red Cuvee, un cupaj de Feteasca Neagra si Merlot, cu arome ructe dulci de padure, afine si cirese negre amare cu note de piper si scortisoara, si Nectar of Transylvania din Muscat Ottonel, un vin desert, cu arome de fructe si o dulceata extraordinar de placuta, ce se obtine cu mult efort si deosebita grija, dupa metoda Schilfwein.

Calatoria noastra in minunata Transilvanie s-a incheiat la LILIAC LODGE admirand trei curcubee pe cer si cel mai frumos apus pe muzica trupei „Oamenii Diminetii”.

 

 

***

amb Wine Company este parte din concernul austriac amb Holding. Cu un portofoliu impresionant in domenii precum constructii si imobiliare, amb Holding este dedicat dezvoltarii durabile. Pe langa fascinantul proiect al vinurilor Liliac, amb Holding se concentreaza si pe alte arii de investitii cum ar fi agricultura si silvicultura.

 

 

 

Related Posts

No Comments

Leave a Reply