Cum putem scapa de halitoza?

Halitoza, asa cum este denumita medical respiratia urat mirositoare, poate afecta pe oricine. Aceasta este o afectiune destul de raspandita, insa odata cunoscute cauzele, pot fi limitate sau inlaturate efectele. In acest scop, medicii stomatologi de la Clinica New Dental Bucuresti vin in ajutor cu cateva sfaturi despre cauzele si metodele de tratament.

De cele mai multe ori, halitoza isi are originea in cavitatea bucala si poate sa se amplifice pe parcursul zilei, in functie de obiceiurile alimentare. Consumul unor alimente precum usturoi, ceapa sau chiar condimente, constituie un factor favorizant pentru halitoza. Alte obiceiuri, precum fumatul, consumul de bauturi alcoolice sau cafea pot amplifica mirosul neplacut al respiratiei. Un control stomatologic poate duce la identificarea cauzelor, iar tratamentele realizate de medicii dentisti le pot reduce semnificativ.

„Halitoza este cauzata in primul rand de bacteriile care se formeaza in santul gingival, sub limba sau in spatiile interdentare. Aceste bacterii pot fi usor eliminate cu o igiena orala corecta, care sa includa, pe langa periajul de cel putin doua ori pe zi si folosirea atei dentare, a apei de gura si chiar a dusului bucal, pentru indepartarea tuturor resturilor alimentare din spatiile interdentare sau gingivale.”, a explicat medicul dentist Irina Gavrilut de la Clinica New Dental Bucuresti.

Din punct de vedere dentar, mai sunt si alte cauze care duc la aparitia halenei, precum cariile netratate, obturatiile incorect realizate, lucrarile dentare neadaptate, gingivita, parodontoza si chiar tartrul.

Halitoza apare si ca urmare a problemelor gastro-intestinale sau ale tractului digestiv, afectiuni ale tractului respirator sau sinuzite, secretia salivara scazuta care duce la senzatia de gura uscata (xerostomia).

„Vizitele regulate la medicul dentist si efectuarea unui detartraj o data la sase luni sunt indicate pentru eliminarea altor cauze. In ceea ce priveste lucrarile dentare, acestea trebuie schimbate la un anumit interval de timp, deoarece gingia se retrage si favorizeaza retentia de alimente care pot produce halena.”, a adaugat medicul dentist Irina Gavrilut de la Clinica New Dental Bucuresti.

In cazul altor afectiuni de natura gasto-intestinala care pot cauza halitoza, este necesara consultarea unor specialisti de medicina interna, sau ORL-isti, in cazul sinuzitei.

Related Posts

No Comments

Leave a Reply