Bun ii vinul ghiurghiuliu!

Cui nu-i place un vin bun?

Vinul este una dintre cele mai apreciate bauturi atat in Romania, cat si peste hotare. Il putem bea cam in oricare parte a zilei si, pe deasupra, este si recomandat de medici. Ce? Nu stiati ca putem bea un pahar de vin pe zi, inainte de masa? Chiar domnul doctor ne spune asta! Deci da, este permis, un pahar se poate.

Asa cum bine stiti, imi place sa savurez cate un pahar de vin atunci cand merg la diferite evenimente sau cand ies cu prietenii in oras. Tocmai de aceea am fost extrem de bucuroasa cand am primit invitatia de a participa ca expozant la Festivalul Blogurilor si vinului, organizat de revista Vinul.ro, in cadrul IWCB- International wine contest of Bucharest 2017, organizat de Catalin Paduraru.

Asa cum stiti si voi, nu sunt un blogger specializat pe food sau pe bauturi, ci mai mult pe lifestyle dar, cu toate acestea, mi-a facut o deosebita placere sa iau parte la acest eveniment. Am ales ca in cadrul Festivalului Blogurilor si vinului sa prezint patru sortimente de vinuri. As spune ca sunt vinurile mele preferate. Am sa va povestesc cate ceva despre fiecare si va invit sa le incercati si voi cu prima ocazie!

Rhea Viognier – Crama Halewood

Cuvee D’Excellence, Terase Danubiene Sauvignon blanc – Crama Vinarte

Vinca Benedict – Crama Carastelec

Muga Cabernet Sauvignon Ed. Limitata – Crama Negrini

***

Rhea Viognier – Crama Halewood

2015

Acest vin elegant este obtinut din primele plantatii de Viognier din Romania de pe Domeniile Halewood – Viile Scurta. Viile Scurta, atestate documentar inca din secolul XVI sunt un areal situat pe pantele insorite ale podgoriei Dealu Mare, la o altitudine de aproximativ 150 de metri, pe locul unde acum multe milioane de ani se gasea Marea Sarmatica.

Vinul are o culoare galben cu reflexe verzui, este limpede si stralucitoare, cu un buchet bogat de piersici, mango, flori de portocala si soc. Are o aroma imbogatita cu note discrete tipice lemnului de stejar aduse de o cantitate mica de Viognier maturat in baricuri noi frantuzesti. Este un vin sec, robust, bine echilibrat cu aciditate medie si un gust persistent dupa degustare.

Poate fi asociat cu preparate din pui, curcan, peste inclusiv somon si calcan.

Temperatura de servire : 10-12˚C

 

Cuvee D’Excellence, Terase Danubiene Sauvignon blanc – Crama VINARTE

2014

Un vin deosebit, produs si imbuteliat la Crama Starmina – Vinarte. Face parte din Gama Colectie a cramei, si se numara printre vinurile ce au schimbat pentru totdeauna industria vinului din Romania, stabilind un nou punct de reper in ceea ce priveste calitatea. Aceste vinuri au primit nenumeroase distinctii importante la competitiile internationale si sunt apreciate de pasionatii vinului pretutindeni. Sunt vinuri elegante si complexe. Cuvee D’excellence este un vin ce a fost innobilat prin desavarsirea fermentatiei alcoolice in barrique-uri franceze cu maturare 3 luni.

Cu o culoare galben pai cu nuante verzui, limpede si stralucitor, cu un miros proaspat de lime, menta si fan proaspat cosit, completat de arome de mere verzi, pere si flori de soc. La degustare veti simti un vin sec, bine echilibrat, cu o aciditate medie, final fin si placut dar o persistenta destul de lunga.

Poate fi asociat cu preparate din pui, curcan, peste si fructe de mare.

Temperatura de servire: 10-12 ˚C

 

Vinca Benedict – Crama Carastelec

2015

VINCA este brandul dedicat vinurilor linistite. Vinca Benedict face parte din gama Vinca Classic sunt vinificate in stilul lumii vechi, adica sunt maturate cel putin o jumatate de an in butoaie de stejar si stejar barrique. Sunt vinuri complexe, elegante, care combina aromelor din boabele de struguri atent ingrijite, cu finetea aromelor din butoaiele de stejar. Benedict este un vin creat in onoarea Papei Benedict al XIV-lea, care un anul 1754 a daruit bisericii din satul Carastelec dreptul de a tine hramul.

Este un Pinot Noir de o culoare rubinie cu reflexe caramizii dar limpede si stralucitor. Are arome olfactive intense de cirese amare, zmeura, mure, o tenta de vanilie, tutun si ciocolata neagra. Este un vin sec, cu o corpolenta si aciditate medie, destul de persistent si cu tanini foarte bine integrati ce ii dau un potential bun de invechire.

Poate fi asociat cu preparate din pui, curcan , rata, beef, ciuperci, branzeturi maturate.

Temperatura de servire: 15 ˚C

 

Muga Cabernet Sauvignon – Casa de Vinuri Negrini

Editie limitata – 1984 sticle

2012

Un vin deosebit, elegant, produs si imbuteliat in editie limitata de 1984 de sticle la Casa de Vinuri Negrini in podgoriile din Dragasani. Muga Cabernet Sauvignon este un vin ce a trecut printr-un proces de maturare de 18 luni in barrique de stejar si invechire de 6 luni in sticla.

Este de o culoare rubinie, stralucitor dar cu depuneri ce au rezultat in urma nefiltrarii vinului. Un vin cu arome de vanilie, curmale, menta, fructe coapte in special visine si coacaze, cu nuante de lemn dulce. Dupa degustare veti constata ca este un vin sec, cu o astringenta placuta, aciditate mai mult decat medie cu tanini foarte bine integrati  si persistenta indelunga. Este un vin in plina evolutie si dezvoltare.

Il putem asocia cu preparate din carne inclusiv carne de vanat.

Temperatura de servire: 18-19 ˚C

La eveniment, invitatii au avut ocazia sa deguste vinurile alese si sa savureze aromele si mirosurile parfumate ale celor cateva sortimente pe care le indragesc.

In jur de 30 de bloggeri specializati pe gastronomie, vin, fotografie, calatorie, moda si frumusete si-au dat intalnire la ARCUB, in Centrul Vechi, weekend-ul trecut. Motivul? O intalnire cu publicul si cu cele nu mai putin de 1.200 de vinuri participante la concursul international de vinuri, International Wine Contest Bucharest 2017. O expozitie de vinuri de la o serie de crame romanesti, dar si produse food și non food au completat panoul evenimentului.

Organizat in cadrul IWCB,  de Vinul.Ro, Social City I Food and Wine si Rezervaunloc.ro, cu sprijinul ARCUB, Primariei Generale Bucuresti si Concret PR, evenimentul a fost o ocazie excelenta atat profesionala, cat si amicala de intalnire si socializare intre bloggeri. Acestia si-au prezentat activitatea si au vorbit despre pasiunile lor cu alti expozanti, cu vizitatorii, prietenii și apropiatii lor, dar și cu cititorii care si-au dorit sa-i cunoasca face to face.

Totodata, bloggerii culinari au avut ocazia sa isi arate talentul gastronomic, fiind provocati sa aduca cate un preparat care sa-i reprezinte. Bineinteles ca nu au lipsit surprizele si tombolele cu premii in vin, carti si diferite articole din domeniile amintite.

 

 

 

Related Posts

No Comments

Leave a Reply