Bijuteriile ZVER design – arta contemporana de inspiratie tribala

Un nou concept de bijuterie atrage tot mai mult pe piata de profil din tara si din afara granitelor. Bijuteria contemporana realizata din materiale de calitate si cu rezistenta fara concurenta poarta semnatura Zver design.

Aceste creatii de inspiratie tribala, transpuse in bratari, inele si lanturi, ies de pe mainile bijutierului Mircea Flutur, un tanar care frapeaza prin imaginatie. Materia prima o transforma in forme unice, cu patina veche. Argintul, pietrele semipretioase, monedele vechi, discurile din vinil si figurinele sculptate in ceară sunt doar o parte din piesele pe care le transpune in cele mai apreciate podoabe.

Cine este creatorul Zver design?

Mircea Flutur: Totul a inceput ca o pasiune, in urma cu 6 ani, apoi usor, usor, mi-am dedicat tot timpul si creativitatea acestei activitati. Realizez in principal bratari, dar am conceput si inele unicat, coliere, lanturi, rozarii.

Prin ce se deosebesc bijuteriile care poarta amprenta Zver design, fata de ceea ce exista deja pe piata autohtona si chiar din afara granitelor?

Mircea Flutur: In primul rand este vorba despre materialele pe care le folosesc, pentru ca sunt unice prin compozitie si forma. Folosesc pietre semipretioase pe care le prelucrez eu, in proporție de 80- 90%. Iese un lucru diferit, care nu se rupe, rezista la apa, nu lasa urme. Eu dorm cu ele, fac baie cu ele, nu le dau jos de la mana.

Am fost pasionat de bijuterii dintotdeauna si pana sa ajung sa le realizez singur, mi le-am cumparat. Am constatat ca se rup, nu rezistă la apa, se deterioreaza in timp si, usor, usor, mi-am dat seama ca pot face ceva mai bun.

Si ce solutie ati gasit pentru a realiza un produs rezistent din toate punctele de vedere?

Mircea Flutur: Secretul este firul care leaga toate elementele. Utilizez doua compozitii, in functie de produsul pe care doresc sa-l asamblez. O ata groasa, din poliester in proportie de 80-90%, deci plastic cu putin bumbac, ce nu putrezeste deloc, nu da alergii si se uzeaza foarte greu, iar cel de-al doilea fel de fir este o ata ceruita, o ata de cusut pielea, pe care am adaptat-o eu.

Pietrele naturale semipretioase au un loc deosebit in creatiile dumneavoastra?

Mircea Flutur: Utilizez pietre semipretioase- lava vulcanica, Turcoaz, pe care eu le regauresc. Fac o gaura dubla, pentru a le putea strapunge cu doua, trei ate, astfel incat produsul sa fie rezistent, sa-i pot face si noduri de design, sa ma joc putin cu materialele folosite, uneori ore intregi, pentru a rezulta ceva unic, de calitate si fara egal.

Se vede inca o influenta tribala in unele modele.

Mircea Flutur: In anul 2009 am lucrat in Australia și acolo am cunoscut foarte multi aborigeni. La ei am vazut tot felul de lucruri manual concepute, impletituri in piele, combinatii cu pietre. Dar nu pietre semipretioase; pur si simplu luau pietre de pe jos si le transformau in arta. M-au vazut interesat de ceea ce fac si m-au invatat si pe mine tehnici, modele. Eu le-am imbinat, le-am transpus in stil propriu.

Ati ajuns la performanta de a va face un nume pe piata autohtona si cea internationala, v-ati creat propria piata de desfacere, cu peste 1000 de bijuterii vandute pana in prezent. Inca lucrati la modele noi?

Mircea Flutur: Tot timpul creez ceva nou pentru ca nu duc lipsa de idei. Am toate parghiile necesare pentru a le concepe, am materiale, produse exclusiviste si de calitate.

Cand ati scos prima bratara compozitie proprie?

Mircea Flutur: Cred ca prin 2012, dintr-o joaca, la indemnul unui prieten. Am  cautat armonia intre un metal pretios si pietrele energetice. A rezultat o bratara unica, hand made 100%. Am cautat apoi sa imi perfectionez stilul, sa caut noi combinatii. Incet, incet, aceasta pasiune mi-a acaparat tot timpul si de doi ani am renuntat la orice altceva.

Acum ati ajuns la un nivel superior de creatie si realizati inclusiv piese unicat prin sculptura in ceara.

Mircea Flutur: Folosesc o tehnica manuala, unica, pentru a conferi produsului rezistenta in timp, iar modelele, de asemenea, sunt creatie proprie. Unele piese arata ca niste oase pentru ca le dau eu aceasta patina, alte piese sunt discuri organice facute cu canale pe margini; creez tot timpul, si creez lucruri faine, care sa se comporte bine pe mana omului. Ceva care sa porti cu drag, în fiecare zi. Nu e ceva care primsti in dar si apoi arunci intr-un sertar.

Stim ca aveti clienti si printre vedete, persoane publice din mediul virtual mai ales.

Mircea Flutur: Da. Am primit comenzi consistente de la bloggeri cunoscuți, de la Bucuresti, printre care Otrava, Diana Enciu, Denis Radu – un PR de succes, Monica Munteanu. Usor, usor, am vazut ca cine este atras de creatii deosebite, unicat, cum realizez eu, revine si a doua oară, si a treia oara. Toti cei care au comandat o data au revenit. Cred ca devine ca o adictie. Vrei o bijuterie si apoi devine o dependenta, o vrei si pe a doua, si pe a treia. La fel cum e si cu tatuajele.

Sa vorbim despre combinatiile de materiale utilizate.

Mircea: Folosesc mult in combinatii argintul, nu doar pietrele semipretioase.

Materialele folosite sunt din import sau autohtone?

Mircea: Majoritatea de import, pentru ca nu le gasesc in Romania. Comand tot felul de discuri, de pietre ciudate, cu forme si culori unicat, care la noi nu sunt. Discurile sunt placi din vinil reciclat din Africa. Din America aduc niste piese din sticla in forma de coloana vertebrala de sarpe, puse una dupa alta. Cand combin totul iese altceva.

Lucrez exclusivist si as vrea ca si calitatea sa nu aiba egal. Lucrez la o tehnica speciala care imi va putea permite sa certific garantie pe viata pentru aproape toate creatiile mele, in proporție de 90%.

Urmeaza sa scoateti pe piata si mai spectaculos si rezistent.

Mircea Flutur: Da, pentru ca ce este durabil, rezista sn timp si cred ca asta vrea toats lumea.

Unde pot fi gasite creatiile despre care am vorbit?

Mircea Flutur: Magazin on-line, Facebook, Instagram, mai exact Zver design.com

Related Posts

No Comments

Leave a Reply